آگاهی از بهترین سن برای یادگیری زبان انگلیسی
فرصتها، مثل ابر و باد میگذرند و کسی میتواند برنده بازی زندگی باشد که آنها را دریابد. اگر در سنین بزرگسالی هستید، هر وقت یادگیری زبان انگلیسی را شروع کنید، برد کردهاید! با این حال، شروع زودهنگام یادگیری این مهارت، ممکن است آسیبهایی هم به همراه داشته باشد. آگاهی از بهترین سن برای یادگیری زبان انگلیسی، برای والدینی که قصد دارند آینده درخشانی برای فرزندان خود بسازند، بسیار مهم است. اگر شما هم از این دسته والدین هستید، این مقاله برای شماست!
چرا انتخاب سن مناسب برای یادگیری زبان مهم است؟
سن، یکی از فاکتورهای مهم در رشد مغز و ظرفیتهای یادگیری است. ذهن انسان در دوران کودکی و نوجوانی، بیشترین ظرفیت را برای یادگیری نکات جدید دارد و با گذشت سن، این ظرفیت کمتر و کمتر میشود؛ بنابراین شما همیشه به یک اندازه توان یادگیری نخواهید داشت! به همین دلیل هم آگاهی از بهترین سن برای یادگیری زبان انگلیسی اهمیت دارد.
دلیل اهمیت این موضوع، چند نکته کلیدی است:
- شناسایی سنین طلایی برای یادگیری، سرعت آموزش را افزایش میدهد.
- افرادی که در سنین مناسب، زبان انگلیسی را یاد میگیرند، بعدها راحتتر میتوانند به سطوح پیشرفته برسند.
- کیفیت آموزش در برخی سنین، بیشتر است و نکات جدید، بهتر در ذهن تثبیت میشوند.
- آگاهی از سن مناسب یادگیری، باعث میشود که شروع زودهنگام یا دیرهنگام، در فرایند آموزش اختلال ایجاد نکند.
- بنابراین، سعی کنید این سنین را بشناسید تا فرزندتان را در بهترین زمان ممکن، در کلاس زبان انگلیسی برای کودکان ثبت نام کنید.
بهترین سنین برای یادگیری انگلیسی چه زمانی است؟
توجه به سن مناسب برای آموزش زبان انگلیسی برای کودکان بسیار مهم است؛ زیرا اگر این فرایند زودتر از حد معمول آغاز شود، باعث سردرگمی و دلزدگی کودک از یادگیری میشود و اگر دیرتر شروع شود، ممکن است تثبیت نکات دشوار شود. به همین دلیل باید سنین طلایی یادگیری زبان را بشناسید و در هر دوره، از آموزشهای مخصوص همان سن استفاده کنید تا بهترین نتیجه ممکن حاصل شود. هر دورهای، مزایای خاص خود را برای یادگیری دارد؛ مثلا انسانها در سنین ۰ تا ۳ سالگی، شنوندههای بسیار خوبی هستند، در سنین ۳ تا ۷ سالگی، راحتتر میتوانند ساختار جملات و تفاوت تلفظها را درک کنند، در سنین ۷ الی ۱۲ سالگی، میتوانند به راحتی نوشتار زبان جدید را بیاموزند و با ورود به دوره بزرگسالی، درک بهتری از گرامر دارند و میتوانند به طور انتخابی نکات مورد نیاز خود را بیاموزند.
در ادامه، میتوانید سنین طلایی برای یادگیری نکات مختلف زبان انگلیسی را به طور دقیق ببینید:
۰ تا ۳ سالگی
در این سنین نوزادان و کودکان با دقت فوقالعادهای به صداهای اطراف گوش میدهند و سعی میکنند به مرور آنها را تکرار کنند. به همین دلیل، در این سنین باید تمرکز اصلی روی یادگیری زبان مادری باشد تا کودک دچار سردرگمی و اختلال کلامی نشود.
با این حال، میتوانید برای کودک لالاییها، شعرها یا انیمیشنهای موزیکال انگلیسی پخش کنید تا به شکل ناخودآگاه با آواهای انگلیسی آشنا شود. البته نباید کودک را مجبور کنید با آواها همراه شود و کلمات را طوطیوار تکرار کند؛ بلکه فقط شنیدن کفایت میکند. به یاد داشته باشید که کودکان در این سنین، حتی در زبان مادری خود هم خطاهایی دارند، بنابراین نباید از آنها انتظار داشته باشید زبان جدیدی را در کنار زبان اول خود به طور کامل بیاموزند؛ به خصوص اگر در یک فضای انگلیسیزبان زندگی نمیکنید!
۴ تا ۷ سالگی
پس از پایان دوره نوپایی و در سنین پیش از مدرسه، کودک به تدریج میتواند به شکلی نسبتا صحیح و کامل از زبان مادری خود استفاده کند. در این سن، کودکان جملات طولانی معنادار میسازند، میتوانند مفاهیم را درک کنند و درکی را که از جهان به دست میآورند، شرح دهند. در این دوران، کودک میتواند به تدریج برخی واژههای انگلیسی مانند اسم میوهها، رنگها و حیوانات را بیاموزد. البته، یادگیری در این سن به شیوه آگاهانه صورت نمیگیرد؛ به این معنا که کودک، قصد ندارد چیزی یاد بگیرد، بلکه صرفا به شیوه اکتسابی، چیزهایی را که در محیط میبیند جذب میکند. بنابراین، نباید با اجبار و تحمیل چیزی به کودک بیاموزید، بلکه باید فضایی فراهم کنید که او خود با واژگان اولیه آشنا شود. تماشای انیمیشن و گوش دادن به ترانههای کودکانه انگلیسی در این سنین، بسیار مفید و موثر است؛ زیرا کودک میتواند هم با آنها سرگرم شود و هم بدون فشار، به قدر ظرفیت خود، نکات جدیدی بیاموزد. البته اگر بتوانید برای کودکانی که در این سن قرار دارند، محیطی به زبان انگلیسی فراهم کنید، شاهد رشد سریعتر آنها خواهید بود. منظور از این محیط، کلاس آموزش زبان انگلیسی برای کودکان نیست! بلکه فضایی است که دیگران در آن به طور طبیعی انگلیسی حرف میزنند و کودک برای تعامل با محیط، سعی میکند خود را با شرایط وفق دهد.
۷ تا ۱۲ سالگی
پس از ورود به مدرسه و یادگیری الفبای فارسی، نوبت به یادگیری زبان انگلیسی به شیوه فعال و موثر میرسد. در این دوران، کودک درک خوبی از واژهها و معنای آنها دارد. از آنجایی که گفتار و نوشتار زبان مادری را تا حد خوبی آموخته است، میتواند ساختارهای زبان جدید را بهتر درک کند و در شرایط مختلف، تمایز بین زبان مادری و زبان جدید را درک کند. بهتر است کودکان در بازه سنی زیر ۱۰ سال، صرفا به یادگیری واژهها و عبارتهای انگلیسی بپردازند. کودکان در این سنین، درک کافی برای یادگیری گرامر ندارند و حتی دستور زبان فارسی را نیز به طور منسجم نیاموختهاند. از سنین ۱۰ الی ۱۲ سال، میتوان آموزش نکات گرامری پایه را برای کودک شروع کرد. با این حال، همچنان ذهن او ظرفیت یادگیری نکات پیچیده و پیشرفته گرامری را نخواهد داشت.
در این بازه سنی، بهتر است فرزند خود را در کلاس زبان انگلیسی برای کودکان ثبتنام کنید. هر چه نکات آموزشی در این سن، به شکل اصولی و منظم به کودک منتقل شود، در آینده نتایج بهتر و عمیقتری خواهد داشت.
۱۲ سال به بالا
با پایان سن ۱۲ سالگی و اتمام دوران کودکی، انسانها میتوانند وارد فرایند یادگیری انتخابی شوند. نوجوانانی که در این بازه سنی قرار دارند، این قابلیت را دارند که به شکل فعال وارد فرایند آموزش شوند، نقاط قوت و ضعف خود را درک کنند و بر اساس شرایط و نیازهای خود به یادگیری بپردازند. در صورتی که فردی در سنین کودکی یادگیری انگلیسی را شروع کرده باشد، میتواند در این سنین، فرایند را تکمیل کند و خیلی سریع به سطح پیشرفته برسد. البته، در این بازه سنی ظرفیت آموزشی همچنان بالاست و نمیتوان گفت برای شروع یادگیری دیر شده است!
آیا با پایان دوره کودکی و نوجوانی، فرصت یادگیری انگلیسی را از دست میدهیم؟
به چند دلیل، شروع آموزش در دوران کودکی موثرتر است:
۱- کودکان ناخودآگاه میآموزند؛ این موضوع باعث میشود کمتر درگیر اصول و قواعد شوند و بیشتر به کاربردها دقت کنند. بنابراین، فرایند یادگیری در آنها سریعتر و آسانتر است.
۲- جسارت کودکان بیشتر است؛ اغلب ما بزرگسالها، از اشتباه کردن میترسیم، اما کودکان اصلا اینطور نیستند و میتوانند با جسارت تمام، آنقدر اشتباه کنند و سوال بپرسند تا یاد بگیرند.
۳- کودکان هنوز درگیر چهارچوبها نشدهاند؛ در سنین بزرگسالی، ما به ساختارها و تلفظهای زبان مادری عادت کردهایم و شکستن آن برای آموزش زبان جدید، برایمان دشوار است. در حالی که کودکان هنوز به این نوع ساختارها عادت نکردهاند.
با این حال، هیچوقت برای یادگیری دیر نیست! اگر همین حالا هم آموزش را شروع کنید و با جدیت تمام به مسیر خود ادامه دهید، حتما بهترین نتیجه را خواهید گرفت. سن فقط یک عدد است و چیزی که نتیجه را مشخص میکند، میزان تلاش و ممارست شماست.